شکست دانشگاه آزاد؛ اعتراض صافی و نقض قوانین داوری!


  شکست دانشگاه آزاد؛ اعتراض صافی و نقض قوانین داوری!


در روزی که پیکارهای سوپرلیگ کاراته باشگاههای کشور با قهرمانی تیم آذرخودروی نوین به پایان رسید، نبرد حساس و حیثیتی دو تیم دانشگاه آزاد اسلامی و آذرخودروی نوین قم نیز با برتری شاگردان غلامرضا دباغیان پایان یافت تا مردان دانشگاه آزاد، هم جام قهرمانی را از دست بدهند و هم بازنده‌ی دیداری باشند که پیروزی در آن، می‌توانست ارزش و حلاوتی برابر با فتح جام قهرمانی داشته باشد.








به گزارش "پایگاه اطلاع‌رسانی ستارگان کاراته" روز جمعه (هشتم خردادماه)، مردان نامدار و پرافتخار کاراته‌ی ایران در قالبِ دو تیمِ دانشگاه آزاد اسلامی و آذرخودروی نوین در حالی در برابر یکدیگر صف‌آرایی کردند که پیش‌تر و با شکستِ تیم شهرداری سیرجان در برابر آذرخودرو، قهرمانی تیم تحتِ هدایتِ غلامرضا دباغیان در سوپرلیگِ سال 93 مسجل شده بود. اما نبردِ این دو تیمِ قدرتمند که از حضور چهره‌های شاخص و قهرمانان برتر کاراته‌ی کشور سود می‌برند، از آن جهت حائز اهمیت بود که به نظر میرسید دانشگاهیان قصد داشتند با غلبه بر قهرمانِ سوپرلیگ سال 93، هم خاطره‌ی شکست در دیدارِ رفت را به دستِ فراموشی بسپارند و هم ثابت کنند که از دست دادنِ جام قهرمانی برای دانشگاهیان، تنها یک حادثه بود که با شکست در برابر شاگردانِ عمدتاً کم‌تجربه‌ی مهران بهنام‌فر رقم خورد.

مبارزه‌ی تیمهای دانشگاه آزاد و آذرخودروی نوین؛ با نبرد تماشایی و جذابِ کاتاروهای دو تیم در بخش انفرادی و تیمی آغاز شد که حاصلِ آن، کسب هفت امتیاز برای یاران آذرخودروی نوین بود. با این حساب، مردان آذرخودرو با کسبِ اندوخته‌ای مطلوب، به مبارزه با یاران دانشگاه آزاد در بخش کومیته پرداختند. آغازگرانِ نبردِ دو تیم در بخش کومیته، رضا روشن و مجید حسنی‌نیا( قهرمان رقابتهای آسیایی امارات) بودند. این مبارزه با حساب 2 بر یک به سود رضا روشن از تیم آذرخودرونوین پایان یافت. هادی عرب و ابراهیم حسن‌بیگی، نمایندگان دو تیم در پیکارِ بعدی بودند که به تساوی 3 بر 3 رضایت دادند. در مبارزه‌ی بعدی، محمد شایگان از تیم آذرخودروی نوین موفق به شکستِ محمد شهریاری از تیم دانشگاه آزاد با حساب 5 بر 3 شد. تا اینجای کار، پیروزی تیم آذرخودروی نوین بر مردان دانشگاهِ آزاد (در مجموع کاتا و کومیته) مسجل شده بود و پیکارهای بعدی اگر چه می‌توانست سرنوشتِ تیم پیروز در بخش کومیته را تغییر دهد، لکن در تعیین  تیم غالب در مجموعِ کاتا و کومیته، کاملاً بی‌تأثیر بود.

در مبارزه‌ی بعدی، هامون درفشی‌پور قهرمان رقابتهای آسیایی امارات و دارنده‌ی چندین مدال از لیگهای جهانی کاراته، به نمایندگی از تیم دانشگاه آزاد اسلامی در برابر سید امیرحسین موسوی‌پور قرار گرفت. در این مبارزه‌ی پراُفت و خیز که به شکلی بسیار زیبا و تماشایی برگزار شد، درفشی‌پور در لحظاتِ پایانی مسابقه و در حالی که با حساب 7 بر 9 از حریف عقب بود، ضربه‌ی جودان‌گریِ بی‌نقصی را بر روی موسوی‌پور اجرا کرد که به اشتباه از سوی داوران امتیاز داده نشد! این اشتباه محرز از سوی قاضیان میدان، فریادهای بلند و بی‌وقفه‌ی احمد صافی، سرمربی و مدیرفنی تیم دانشگاه آزاد اسلامی را به همراه داشت. صافی در اعتراض به خطای محرز داوران، به ناگاه وارد تاتامی شد و مبارزه را متوقف کرد. سرمربی تیم دانشگاه آزاد با فریادهای پی‌درپی اعلام کرد که دیگر اجازه نخواهد داد سایر بازیکنانش، به رقابت با مردان آذرخودرو بپردازند و بدین‌ترتیب تماشاچیانِ حاضر در سالن را، از مشاهده‌ی دیداری بسیار زیبا و جذاب میانِ سجاد گنج‌زاده (قهرمان برتر کاراته‌ی کشور در سال 93) و ذبیح‌الله پورشیب، ملی‌پوش پرافتخار و باتجربه‌ی کاراته‌ی ایران، محروم ساخت.

مطابق قوانین داوری در چنین شرایطی، تیمِ خاطی که با اعتراضاتِ پی‌درپیِ سرمربیِ خود، نظم حاکم بر مسابقات را بر هم زده و از ادامه‌ی رقابتها جلوگیری بعمل آورده، می‌بایست توسط داوران، شیکاک و از قرار گرفتن بر روی سکوهای سه‌گانه‌ی قهرمانی، محروم شود. در اینصورت شاگردانِ مهران بهنام‌فر که در سوپرلیگ سال 93، بسیار پرفروغ و فراتر از سطح انتظار ظاهر شده بودند، می‌بایست بر روی سکوی نایب قهرمانی می‌ایستادند و مردان پرافتخار تیم دانشگاه آزاد، بدون کسبِ عنوان، با سوپرلیگ سال 93 خداحافظی می‌کردند! اما متاسفانه (یا شاید خوشبختانه!) با تصمیم مسئولین، قوانین داوری نقض و همه چیز به شکلی دوستانه و مسالمت‌آمیز پایان یافت. البته مشخص نیست که اگر این خطای آشکار از سوی تیمهایی غیر از دانشگاه آزاد و یا آذرخودروی نوین رخ میداد، آیا ماجرا به همین شکل، دوستانه و کدخدا منشانه حل و فصل می‌شد یا خیر؟! به هر حال همانطور که همه می‌دانیم، قانونِ بد بهتر از بی‌قانونی است.

اعتراض صافی به نحوه‌ی قضاوتِ داوران در رقابتهای سوپرلیگ، یادآور اعتراضاتِ گنج‌زاده به قضاوتِ داوران در بازیهای آسیایی اینچئون بود که البته رفتار گنج‌زاده، به شدت از سوی صافی مورد انتقاد قرار گرفت. صافی پس از پایان بازیهای آسیایی اینچئون، به شدت از رفتار سجاد گنج‌زاده در آن رقابتها و اعتراضِ او به اشتباهاتِ داوری، گلایه کرد. وی در گفتگو با خبرگزاری مهر، اظهار داشت: گنج‌زاده امیدِ اول تیم ایران برای کسب مدال طلا بود اما متأسفانه هم مدال طلا را از دست داد و هم اخلاق ورزشی را به جا نیاورد. او بر خلافِ انتظار، حذف فنی و اخلاقی شد!

اما احمد صافی در رقابتهای روز جمعه، دست به همان اقدامی زد که پیش‌تر از سوی گنج‌زاده در بازیهای آسیایی رخ داده بود و البته مورد انتقاد شدیدِ صافی قرار گرفته بود. به هر حال از مربیِ باتجربه‌ای همچون صافی، انتظار میرود که تسلطِ بیشتری بر روی رفتار و عملکردِ خود داشته باشد و از انجام حرکات و رفتار شتاب‌زده و احساسی بپرهیزد. به هر حال صافی ریاستِ یک سبک و نیز هدایتِ تیمی اصیل و ریشه‌دار همچون دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده دارد و رفتارِ او می‌تواند سرمشق زیرمجموعه‌اش قرار گیرد. اگر صافی انتظار دارد که امثالِ سجاد گنج‌زاده در رقابتهای بین‌المللی و در واکنش به خطاهای داوری، صبور و خویشتن‌دار باشند، لازم است این فرهنگ را بصورتِ عملی (و نه صرفاً با زبان!) به بازیکنان بیاموزد و خود از اعتراض‌های شدید، فریادهای بی‌وقفه بر سرِ داوران و برهم زدنِ نظم حاکم بر رقابتها، بپرهیزد.

(تذکر: نگارنده می‌پذیرد که خود نیز در رقابتهای مختلف، در برابر اشتباهاتِ داوری، کم‌طاقت بوده و لب به اعتراض گشوده است که البته به اشتباهِ خود در این خصوص نیز اعتراف می‌کند. اما آیا صافی هم حاضر است به اشتباهِ خود و رفتارِ نه چندان حرفه‌ای‌ که در رقابتهای روز جمعه داشت، اعتراف کند؟ به نظر میرسد دعوتِ لسانیِ سایرین به خویشتن‌داری در برابر اشتباهاتِ داوری، امری بسیار ساده باشد لکن دعوتِ عملی به این مهم، بسیار سخت و دشوار است به گونه‌ای که وقتی ما نیز در شرایطِ مشابهِ سجاد گنج‌زاده قرار می‌گیریم، همان رفتاری را انجام می‌دهیم که او پیش‌تر در بازیهای آسیایی اینچئون انجام داده بود و موردِ انتقادِ شدیدِ ما قرار گرفته بود! گنج‌زاده و گنج‌زاده‌ها، کِی و کجا و توسطِ چه افرادی باید احترام به تصمیم داور و عدم اعتراض به اشتباهاتِ قاضیانِ میدان را بیاموزند؟)

صافی در گفتگو با رسانه‌های خبری، از این موضوع انتقاد کرد که چرا "جواد سلیمی" قاضی‌القضاتِ کاراته‌ی ایران در رقابتِ تیمهای دانشگاه آزاد و آذرخودروی نوین، از سیستم چرخش داوران استفاده نکرده و خود در چندین رقابت، به عنوان داور وسط حضور داشته است. سلیمی نیز عنوان کرد که حضورِ او به عنوان داورِ وسط، با درخواستِ مسئولین و سرمربیانِ هر دو تیم صورت گرفته و او با احترام به نظر اعضای کادرفنیِ دو تیم و به منظور کاستن از تنش‌های احتمالی، با این درخواست موافقت کرده است. ادعای سلیمی از سوی "غلامرضا دباغیان" سرمربی و مدیرفنی تیم آذرخودروی نوین، تأیید شد و او در گفتگویی کوتاه با "ستارگان کاراته" عنوان کرد که خود شخصاً از مسئول کمیته‌ی داوران خواسته که در صورتِ امکان، برای جلوگیری از تنش‌ها، قضاوتِ این دیدار را بر عهده بگیرد. وی در پاسخ به این سئوال که آیا او شاهدِ تقاضای مشابه از سوی مسئولینِ تیم دانشگاه آزاد برای حضور جواد سلیمی در جمعِ داورانِ قضاوت‌کننده‌ی دیدارِ دو تیم بوده یا خیر؟ گفت: در این خصوص نظری ندارم و بهتر است سرمربی تیم دانشگاه آزاد، خود شخصاً پاسخگوی این پرسش باشد!

صافی در گفتگو با رسانه‌های خبری عنوان کرد که "نحوه‌ی قضاوتِ دیدارِ دو تیم آذرخودرو و سیرجان، نشان داد که کار از عمدی بودن گذشته است!" و این در حالیست که برخی از بازیکنان تیم آذرخودرو (بویژه کاتاروها) معتقدند که اشتباهاتِ داوری در دیدار با تیم سیرجان، به ضرر آنها بوده است. صافی پیش از این نیز در دیدار دورِ رفتِ تیمهای دانشگاه آزاد و آذرخودرو که آن نیز با شکستِ دانشگاهیان همراه بود، به شدت به نحوه‌ی قضاوت داوران اعتراض کرده بود و این شاید بهانه‌ای شد تا جواد سلیمی، رییس کمیته‌ی داوران به نتیجه‌ای برسد که امروز آنرا در گفتگو با روابط عمومی فدراسیون کاراته، اینچنین اعلام کرد! "از نظر صافی عدالت یعنی فقط پیروزی دانشگاه آزاد!"  

در هر صورت شکستِ تیم دانشگاه آزاد اسلامی در برابر مردان آذرخودروی نوین و نیز قرار گرفتن این تیم بر روی سکوی نایب قهرمانی (که پیش از دیدار با آذرخودرو مسجل شده بود) چیزی از ارزشهای بازیکنان و مسئولینِ این تیم نخواهد کاست. دانشگاه آزاد، تیمی اصیل و ریشه‌دار است که حضورش در جمع تیمهای سوپرلیگی، برای کاراته کشور و بویژه ملی‌پوشان، نعمتی بزرگ به شمار میرود. این تیم در سالهای گذشته و با تلاشها و رایزنی‌های "احمد صافی" بصورت پیوسته در رقابتهای سوپرلیگ حضور یافته و این حضور نیز همواره برای کاراته‌ی ایران، منشأ خیر و برکت بوده است. لذا صرفِ نظر از نتایجِ حاصل برای تیم دانشگاه آزاد در رقابتهای سوپرلیگ سال 93 (که آن نیز نسبتاً مطلوب بوده است)، تلاشها و رایزنی‌های احمد صافی برای جذب سرمایه‌های دانشگاه آزاد و تزریق این سرمایه‌ها به کاراته‌ی کشور، قابلِ تقدیر و ستایش است.